Tu jesteś: Medcentre | Medycyna w pigułce  »  Porady  »  Odżywianie osób starszych

Odżywianie osób starszych

Opublikowano w kategorii Porady       
Odżywianie osób starszych

Wiadomo, że po 30 roku życia metabolizm ulega zmianom, wraz z upływem lat ulega stopniowemu spowolnieniu. Zapotrzebowanie na energię i inne składniki znacznie spada, dlatego dieta osób starszych różni się od diety osób dorosłych.

Złe nawyki seniorów

 

Odżywianie osób starszych jest niewłaściwe i w dużym stopniu spowodowane złymi nawykami. W wieku starszym układ pokarmowy pracuje znacznie wolniej i nie jest przystosowany do trawienia dużych ilości pokarmu, źle znosi także pokarmy ciężkostrawne. Osoby starsze rzadziej wychodzą z domu i najczęściej kupują na zapas, w tym mało produktów świeżych, które łatwiej się psują.

 

 

Dieta dla seniora

 

Prawidłowe żywienie osób starszych musi uwzględniać nie tylko zmiany metaboliczne zachodzące w ich organizmie, ale także liczne schorzenia, takie jak cukrzyca, wysokie ciśnienie, cholesterol czy dolegliwości ze strony układu pokarmowego i sercowego.

 

Posiłki dla osób starszych powinny być lekkostrawne i dostarczać organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Przede wszystkim w jadłospisie należy uwzględnić chude mięso gotowane oraz ryby. Dostarczają one wystarczająco dużo energii i są lekkostrawne. Dieta seniora powinna w codziennej porcji zawierać surowe lub gotowane warzywa oraz owoce, które zapobiegają zaparciom. Osoby starsze są mało aktywne, dlatego perystaltyka jelit jest u nich bardzo spowolniona i często dochodzi do zaparć. Skutecznym sposobem przeciwdziałania tego typu dolegliwościom jest spożywanie produktów bogatych w błonnik.

 

 

Przechowywanie żywności przez osoby starsze

 

Niestety jest to duży problem, ponieważ większość tych osób robi zakupy na kilka dni, a potem umieszcza je w lodówce. Kupiona żywność bardzo szybko traci swoje właściwości odżywcze, a nawet może się zepsuć.

 

Opiekunowie oraz pozostali członkowie rodziny powinni zadbać o to, by produkty kupowane przez osoby starsze były prawidłowo przechowywane. Przede wszystkim trzeba je przełożyć do szczelnych pojemników i odpowiednio rozmieścić w lodówce. Systematycznie należy sprawdzać ich termin przydatności do spożycia. Najlepszym rozwiązaniem jest pakowanie porcji do jednorazowego spożycia w odrębne pojemniki i ich podpisywanie. Dzięki temu unikniemy zepsucia produktów. Wszystkie artykuły, na których pojawi się pleśń, należy od razu wyrzucić.

 

 

Źródło: http://www.ajk-opakowania.eu/ – ekologiczne i funkcjonalne opakowania jednorazowe do żywności