Tu jesteś: Medcentre | Medycyna w pigułce  »  Porady  »  Kwas chlorogenowy - czy warto włączyć go do diety?

Kwas chlorogenowy - czy warto włączyć go do diety?

Opublikowano w kategorii Porady       
Kwas chlorogenowy - czy warto włączyć go do diety?

Wiele osób sięga ostatnio po najróżniejsze preparaty odchudzające, chcąc skutecznie zrzucić zbędne kilogramy. Na rynku jest wiele suplementów diety, zawierających substancje wspomagające proces chudnięcia, między innymi tzw. spalacze tłuszczu, mające wpływać na redukcję tkanki tłuszczowej.

Od pewnego czasu sporo się mówi na temat kwasu chlorogenowego, ten związek chemiczny wchodzi zresztą w skład wielu suplementów o charakterze odchudzającym. Jest to naturalny kwas organiczny, należący do grupy polifenoli, o działaniu antyoksydacyjnym. Początkowo zwrócono uwagę na jego właściwości jako przeciwutleniacza, z czasem dostrzeżono, że odgrywa istotną rolę w regulowaniu poziomu insuliny we krwi i z tego względu bywa bardzo pomocny w leczeniu cukrzycy. Jeśli chodzi o odchudzanie, to kwas chlorogenowy zmniejsza wchłanianie cukrów i tłuszczy, przyspiesza metabolizm i w konsekwencji przyczynia się do redukcji tkanki tłuszczowej. W postaci naturalnej występuje w suszonych śliwkach, karczochach, pokrzywie, głogu, pomidorach, bakłażanach, truskawkach. 

Szczególnie dużo kwasu chlorogenowego znajduje się w zielonej, niepalonej kawie, dlatego też w ofercie dostępne są tabletki zawierające ekstrakt zielonej kawy, często uzupełniony o wyciągi z innych roślin, na przykład zielonej herbaty, guarany, jagód acai, które posiadają właściwości oczyszczające i hamujące łaknienie. Dlatego zamiast czystego ekstraktu zielonej kawy, warto stosować suplementy zawierające dodatkowe składniki wspomagające odchudzanie. 

Kwas chlorogenowy nie tylko pomaga schudnąć, ale także, ze względu na swoje właściwości antyoksydacyjne i antybakteryjne, spowalnia proces starzenia skóry. Jednak zażywanie tabletek z zielonej kawy może mieć niekorzystny wpływ na zdrowie w przypadku nadciśnienia tętniczego czy arytmii, zawierają one bowiem kofeinę, której nadmiar może zaszkodzić nawet zdrowym osobom.